Praktisch
FAQ
Leerlingenbegeleiding
Hoe zorgen jullie voor een zachte landing?
Nog voor de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe klasgenoten en de school. Zo ben je al een beetje voorbereid voordat het brugjaar start. In de eerste week van het nieuwe schooljaar zijn er nog geen lessen maar maken we in drie introductiedagen verder kennis met elkaar en de school. Daarna ben je klaar voor je start op het Vitus. Voor leerlingen die de start toch wat lastig vinden hebben we de cursus ‘wennen aan de brugklas’. In een paar bijeenkomsten helpen we je om de start makkelijk te laten verlopen.
Hoe zien de introductiedagen aan het begin van het schooljaar eruit?
De introductiedagen duren in de brugklas drie dagen. In deze dagen doe je allemaal kennismakingsspelletjes met je klas en je mentor(en) om zo iedereen goed te leren kennen.
Je gaat bijvoorbeeld aan de hand van je rooster met een speurtocht de school in om alvast te kijken waar je de lokalen kunt vinden. Ook leren we je in deze dagen alvast hoe je moet omgaan met ons ICT-Ecosysteem.
Wat doet de mentor?
Elke klas krijgt één of twee mentoren toegewezen. De mentor is het vaste gezicht van de klas en begeleidt onze leerlingen bij het vormen van een sterkte en sociale groep, maar ook bij het aanleren van studievaardigheden, zoals leren plannen en het maken van aantekeningen in de les. Naast één uur in de week mentorles krijg je ook één uur in de week studievaardigheden. Daarnaast geeft de mentor les aan zijn of haar klas, waardoor je veel contact hebt met je mentor. De mentor is het eerste aanspreekpunt wanneer je als leerling ergens mee zit.
Welke begeleiding is er op school?
Soms kun je op het voortgezet onderwijs wel wat extra hulp gebruiken. We helpen je graag als dat nodig is. Dit gebeurt natuurlijk in de klas, en als dat nog niet genoeg is zijn er V-uren (Vitusuren) waarin je extra uitleg kan krijgen voor een vak. Je mentor helpt je in de mentorlessen met ‘leren leren’. Zo word je steeds beter in het studeren voor alle nieuwe vakken op school. Aan leerlingen met dyslexie, add/adhd of een andere ondersteuningsbehoefte bieden we ook extra ondersteuning. Wil je hier meer over weten, kijk dan op de website, daar lees je nog veel meer over leerlingbegeleiding op school.
Hoe zorgen jullie voor een fijne groep?
Het creëren van een fijne groep begint al tijdens de kennismakings- en introductiedagen. Daarin doen we veel spelletjes waarbij elkaar leren kennen centraal staat. De meeste brugklasmentoren hebben de cursus “positieve groepsvorming” gevolgd om hiermee een goede start te maken aan het begin van het jaar. Door middel van mentorgesprekken en betrokkenheid probeert de mentor zo goed mogelijk in kader te brengen hoe de groepsdynamiek in elkaar steekt om hier dan vervolgens invloed op te kunnen uitoefenen.
Wat is het telefoonbeleid van het Vitus?
Op het Vituscollege gebruiken we al geruime tijd telefoontassen. Aan het begin van elke les plaats je je telefoon in vliegtuigstand in deze tas en je haalt hem er na de les weer uit. Buiten de reguliere lessen, zoals bij excursies, projecten en activiteiten, nemen we op sommige momenten de telefoons in omdat we menen dat dit op dat moment een positief effect kan hebben op zowel het leerresultaat als het gedrag van de leerlingen. We merken dit bijvoorbeeld op schoolfeesten en tijdens de introductiedagen.
Onderwijs
Wat is het verschil tussen atheneum/havo en atheneum?
In onze tweejarige brugperiode heb je de tijd om te kijken welk niveau het beste bij je past.
Wat is het verschil tussen atheneum en gymnasium?
Het verschil tussen atheneum en gymnasium is de vorming in de klassieke cultuur en klassieke talen. Ook bij Engels krijg je een ander niveau aangeboden, nl. het niveau van Cambridge-Engels.
Hoeveel leerlingen zitten er in de klas?
In de atheneum/havo klas zitten maximaal 28 leerlingen en in de klassen atheneum of gymnasium maximaal 30 leerlingen.
Hoeveel huiswerk en toetsen krijg je?
Op het Vituscollege werken we met een PTO in de onderbouw. Dit betekent dat aan het begin van het schooljaar alle toetsen bekend en gepland zijn. We werken met een toetsbeleid dat zowel formatieve toetsen (je leert wat je nog kunt verbeteren) als summatieve toetsen (voor een cijfer) heeft.