SEO, “arama motoru optimizasyonu” olarak da anılmaktadır. En basit haliyle ifade etmek gerekirse SEO, insanlar arama motorlarında kelime veya kelime öbeği aradığında web sitenizin Google, Microsoft Bing ve diğer arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için web sitenizi iyileştirme süreci anlamına gelmektedir.
Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur.
Arama motoru optimizasyonunun 3 ayrı çalışma alanı vardır ve bunlar; Teknik SEO, Siteiçi SEO ve Sitedışı SEO’dur. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda 2024 yılında geçerli önemli ve güncel bilgileri öğrenmiş olacaksınız.
Ocak 2024 SEO Güncellemesi, kullanıcı deneyimi önemi artmış ve kullanıcılara aradığı bilgili en hızlı şekilde ulaştırma dönemi başlamıştır. Sayfa deneyimi, kullanıcı deneyimi ve müşteri deneyimi tasarımı SEO’yu etkiler duruma gelmiştir.
1 – Arama Motorlarının Çalışma Prensiplerine Uyum Sağlamak
Teknik SEO – İlgili web sayfamızın içeriklerinin arama motorları tarafından anlaşılır olması prensibine dayanmaktadır. Arama motorlarına ait örümcekler siteniz kaynak kodlarına bakar ve sitenizi anlamaya çalışır. İçeriklerinizin tamamının siteniz kaynak kodunda yer aldığına emin olun. Sitenizin tüm tarayıcılarla uyumlu olmasıda Teknik SEO kapsamında değerlendirilir.
2 – Proje Yöneticiliği ve En İyisini Yapmak
Sayfa içi SEO – Türkçe İnternet’i geliştirmekten korkmayın. İyi bir yazılımcı bulun ve sektörünüze yeni özellikler katın. ODP’de 20.000 site incelemiş biri olarak söylüyorum eğer sektöre yeni bir bakış açısı getirmiyorsanız işiniz çok zor. İnsanlığa faydalı, özgün içerik size her zaman pozitif bir geri dönüşüm sağlayacaktır.
3 – Dış İnternet’te Firmanız ve Web Siteniz
Sayfa dışı SEO – İnternet üzerinde firmanızı tanıtın, insanlara ulaşın ve çalışmalarınızdan haberdar edin. İnternet’te milyonlarca site var insanlara ulaşıp, çalışmalarınızı anlatın. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı düşündüğünüzü biliyorum, bunu diğer insanlardan da duyun.
Bir SEO Uzmanı Seçiminden Önce Bilmeniz Gerekenler
Size vaadlerde bulunanlara dikkat edin
Size linkle ilgili birşeyler anlatıyorsa temkinli yaklaşın
Referans gösteremiyorsa merakla sorun
Sıfırdan kendileri için büyüttüğü çalışmaları öğrenin
Projeyi nasıl daha ileriye taşıyacağı hakkında fikirlerini sorun
İçeriklerle ilgili nasıl bir yöntem izleyeceğini öğrenin, içerik kısmı sizin uzmanlığınız ve sizi ne kadar dahil ettiğini sorun
Hangi sektörde en ciddi deneyimi olduğunu öğrenin
Google ve Algoritma Yapısı
Bir kaç saniye içerisinde trilyonlarca sayfa üzerinden sizin aradığınız kelime veya kelime öbeği sonuçlarını karşınıza en doğru veya en doğruya en yakın sonuçları getiriyor. Arkasında ki bu muhteşem algoritma kandırılamaz. Belki kısa süreliğine süreci suistimal etmiş olabilirsiniz ama en yakın zamanda yeni güncellemede hüsranla sonuçlanan bir gerçeklik içinde kalabilirsiniz. Bu sebeple web yatırımlarınızı Google bazlı değil, insan bazlı yapmalısınız. En iyisini yaptığınızı düşünüyorsanız siz SEO’daki en önemli adımı atmışsınız demektir.
Yüksek miktarda içeriğin önemi azaldı, kullanıcıların aradığı içeriği en hızlı şekilde kullanıcılarla buluşturmak daha önemli hale geldi.
Bu güncelleme ile beraber SEO çalışmalarında İçerik pazarlama stratejisi kökten değişiklik sergileyecektir. Türk SEM Sıkça Sorulan Sorular kısmında bizlere gelen soruları sizler için cevapladık.
“Open Directory Project editörlük sürecimde onbinlerce site inceledim. Sektörünüzde aranan ve başarılı bir site olmanız için sektörünüzün eksiklerini doğru analiz edip, orjinal bir proje ortaya çıkartmalısınız.“
SEO Manager Tahir Dinç
Türk SEM, SEO Çalışmalarından Önce Google Ads Tavsiye Etmektedir.
Genel olarak site içerisindeki konulara odaklanan SEO çalışma alanıdır. İçeriğinizden, menünüze tüm editöryal süreçleri içerisinde barındırır. Sitemizde yer alan çeşitli araçlarla On Page SEO sürecinizi analiz etmeniz mümkündür.
Başlık Etiketleri
Meta Açıklama
Alt Text
Indexli Sayfalar
Kelime Sayısı
Link Çıkartıcı
SEO Çalışmalarının İlk Adımlarından Birisi Sektörünüzün Eksiklerini Keşfetmenizdir.
Tahir Dinç
DOĞRU PROJE YÖNETİMİ DOĞRU SEO DEMEKTİR
SEO ÇALIŞMALARININ TEMELİ DOĞRU SİTE VE PROJE ÇALIŞMALARIDIR. İLK İŞİMİZ ALANINDA ÖNCÜ SİTE KURMAKTIR.
İlk sitemizi 1999 yılında tasarladık. 2004 yılında ODP yaygın bilinen adıyla Google Directory Editörü olduk. Günümüze kadar binlerce web sitesi üzerinde çalıştık. SEO başvurularının %95’ini SEO’dan önce doğru site yapmak olduğunu bildiğimiz için kabul etmiyoruz. Birileri kazanç elde edecek diye milyonlarca dakika çalmıyoruz. SEO’yu ilk anında proje aşamasından başlıyor ve sektörünün en iyi sitesini inşa ediyor, ilk önce insanlığa katkı sağlıyoruz.
SEO’da 4 Çalışma Alanı
Türkiye SEO :
Dijital Çözümler
Teknik SEO :
Tüm Tarayıcılarla Uyum
Sayfa İçi SEO :
İçerik Pazarlama
Sayfa Dışı SEO :
Mecra Tanıtımları
Türkiye SEO
Türkçe İnternet’in ilk SEO uzmanlarının kuruculuğunu yaptığı ajansımız, “Bütüncül SEO” yaklaşımını keşfetmiş ve kullanmaktadır. Bütüncül yaklaşıma göre sektörün en iyi sitesi, Sosyal medya’da aktif kullanım, Google Ads reklamlarında olmak ve başarılı SEO sürecinin yönetimidir.
İlgili çalışma yapılacak kuruma ait web sitesinin tüm tarayıcılarla uyum içinde olması ve sayfa hızının yeterli standartlarda olması prensibine dayanmaktadır.
Sektörde en iyi siteyi yaptığımıza emin olduğumuz zaman ajansımız ile özel anlaşması bulunan Alexa ilk 100 ‘de yer alan portallarda bu yeni özelliklerimizi kullanıcılarla buluşturuyoruz.
Başarılı SEO'nun Temeli
Teknik SEO
Sitenizi teknik olarak mükemmelleştirme sürecini içermektedir. Güncel JS, CSS kütüphaneleri ve hatasız bir kodlama için yönlendirici bir çok teknik SEO aracımızla sitenizi kontrol edebilirsiniz.
Site Hız Testi
Inline CSS
Gzip
DOM Kontrol
TTFB Kontrol
Mobil Uyumluluk
Arama motoru optimizasyon çalışmalarının çok küçük bir kısmı arama motorlarının istekleriyle alakalıdır, en büyük kısım tamamen insanlarla alakalıdır.
Tahir Dinç
ÖRNEK SEO ÇALIŞMALARI
Turizm Acentası SEO Örnek Çalışması (Tatil Panosu)
İlgili örnek olarak paylaşacağım acenta sitesi üzerinde çalışma yılımız 2011 yılı civarıydı. Bu örnek SEO çalışmamızda sitenin öncelikle tüm tarayıcılarla uyumlu olup olmadığını kontrol ettik. Sitenin kullanımı ile ilgili 100 kişiye anket düzenledik. Otel rezervasyonu işlevselliğimizi en ideal noktaya getirdikten sonra otel içeriklerimizi özelleştirdik ve sektörün bilgi ihtiyacına yönelik içerikleri kaleme aldık. Son olarak sitres testi ile yüksek ziyaretçide ne yapacağı ile ilgili ön inceleme yapıp, dış İnternet ve TV reklamları üzerinde acentamızı / sitemizin tanıtımlarını gerçekleştirdik.
Hastane SEO Örnek Çalışması (Medicine Hospital)
Bir hastane grubu işini aldığımızda yıl 2017 civarıydı. Oldukça büyük bir grup olan hastane arama motorlarından yeterince kitleye ulaşamıyordu. Hemen site kullanımında iyileştirmeler, daha büyük font ve daha akıcı ifadelerle siteyi düzenledik. Kendi bölge aramalarına öncelik vererek “Bölge Adı Bölüm Adı” iklisinde yer alan kelime öneklerinde sıralama almaya çalıştık. Aynı zamanda kendi sektörünün ana aramaları olan “Şehir Adı Hastane” veya direk “Bölüm Adı” aramalarında oynadık ve kısa sürede büyük başarı elde ettik. İlgili hastane müşterimizde Google Ads Görsel Reklamı mecbur tuttuk. 6 ay sonra bir önceki 6 aya göre hasta sayısında %40 yükseliş elde ettik.
Sitenizin ve markanızın dış İnternet üzerindeki dijital kimliğine odaklanma süreçlerini içermektedir. Türk SEM olarak Türkçe İnternet’in en başarılı çalışmalarıyla anlaşmalarımız vardır.
Sıra Bulucu
Backlink Checker
Site IP Adresi
Domain Authority
Robots.txt Kontrol
Yeni Link Kontrol
GOOGLE ADS + SEO = BAŞARI
Google Ads, içerisinde sunmuş olduğu bir çok teknoloji sayesinde SEO‘da önemli kazanımlar sağlar, zaman kazandırır.
Gerçekten SEO Danışmanın aylık raporlarında talep ettiği verileri gerçekleştirmeyecekseniz, bir SEO Danışmanı ile çalışmayın.
1- SEO uzun soluklu bir çalışmadır. 2- SEO bazen en baştan yorumlanmaya ihtiyaç duyar. 3- Web sitenizi en baştan yenileyebilirsiniz. 4- İşinizle ilgili güncellemeleri ve faydalı bilgileri çoğunlukla paylaşmaya hazır olmalısınız. 5- Bir SEO danışmanı verimi ortalama 4. aydan sonra belli olmaktadır.
Türk SEM‘e gelen SEO başvurularının iyi ihtimalle %5‘i ile çalışıyoruz. Bunun temel nedeni “Çalışma Kriterlerimizin” yüksek seviyelerde kalmasını sağlamaktır. Proje süreçlerinde Google Ads ve Google SEO’nun bir birini tamamlayıcı etkenleri mevuttur. Orjinal projelerde genel olarak SEO çalışmalarından önce iş ortaklarımıza Google Ads tavsiye ediyoruz.
Örneğin; Yoğunlaştırılmış Helyum Ayakkabısı icat ettiniz ve bunu pazarlamak istiyorsunuz. Ayakkabı yazınca gelip, bu ayakkabıları satmak istemenizi anlıyoruz. Fakat; bu çok uzak bir hedef, projede daha yakın hedefler var. İçerisinde Helyum Gazı yerleştirdiğiniz ayakkabıları doğru projede web sitesinde satışa hazır hale getirdiğinizde Google Ads üzerinde dilerseniz 1.000 dilerseniz 10.000 kişilik ayakkabı araştıran kitleye ayakkabınızı sunmalıyız. Bu şekilde Google Ads ilk ziyaretçi kitlemizin ne kadarlık kısmının müşteriye evrimleştiğini görmüş oluruz.
Bilgi :Google Ads Ajansı sayfamız üzerinden Google reklamlarında neler yapabiliriz bizimle görüşebilirsiniz.
Google Ads teknolojileri arasında en sevdiğimiz pazarlama araçlarından birisidir. Re-Marketing’i bir birinden farklı eklemelerle oldukça işlevsel bir hale getirebiliriz. Ziyaretçiyi > Müşteriye evrimleştirme noktasında kullanabileceğimiz gibi, marka algımızın güçlenmesi ve SEO’da önemli parametrelerden “Yeniden Ziyaret” noktasında bizi güçlendirecektir.
BACKLİNK VE DIŞ İNTERNET YAKLAŞIMIMIZ
Dış İnternet tanıtımlarınız ve Backlink kavramıyla ile ilgili yaklaşımlarımıza bu kısımda değindik.
ODP yaygın ismiyle Google Directory editörü olarak 2004 yılından günümüze kadar DMOZ’da siteleri inceledik. Günümüze kadar 20.000 üstü web sitesini incelemiş ve aralarında günümüzde çok değerli portallar olarak yayılan sitelere onay verdik. Editörlük sürecimizde şunu anladık ki iyi olan bir web projelendirmesi kazanmaya mahkumdur. Projeyi en baştan doğru yorumlayıp, orjinal bir soluk getirilmesi gerekmektedir.
Dış İnternet tanıtımları ve DoFollow olarak sitelerin sizi desteklemesi bu başarılı çalışmaların doğal sonucu haline gelmiştir. Anlaşmalı partnerlerimizde bu projenizle ilgili olarak değer katacak haber, duyuru ve tavsiye içerikler almaktayız. Kendi ağımızda 10.000.000 aylık tekil ziyaretçi, anlaşmalı partnerlerimizle aylık 300.000.000 tekil ziyaretçiye ulaşabilmekteyiz.
SEO ve SEM Arasındaki Farklar
SEM, Search Engine Marketing’in kısaltılması olarak kullanılan arama motorları üzerinden gelen ziyaretçi / müşteri için ödeme yapılan reklam kanalına denmektedir. Türk SEM’de yer alan SEM ifadesi de bu temelde yer almaktadır. SEO, arama motorlarında doğal sıralamalarda yer almak için yapılan bütün çalışmalara verilen genel isimdir. SEM’de arama motorlarından ziyaretçi çekmek için ödeme yaparken, SEO’da her hangi bir ödeme yapılmaz.
SEO, doğal sonuçlarda sıralamayı içerir ve bir ödeme gerekmez.
SEM, reklam kısmında sıralama içerir ve tıklama başı ödeme yapılmasını ister.
SEO Danışmanı Tahir Dinç Hakkında
1999 yılında Web üzerinde çalışmalara başlayan Dinç, 2001 yılı ise sitelerinin daha fazla görünür olması için ilk SEO (o dönem tabi yaptığımız çalışmaların bir ismi yoktu) çalışmalarını yaptığı yıl olmuştur. Yaygın olarak Google Directory olarak bilinen Dmoz (Open Directory Project) Açık Dizin Projesinde 2004 yılında editör olmuştur.
Türk SEM ağında yer alan yaklaşık 50 portala aylık 7 milyon civarı ziyaretçi gelmektedir ve Dinç’e ait 4 ayrı firma bulunmaktadır. Dinç, “Tüm çalışmalarımın temelinde ülkemize ve insanlığa değer üretmek vardır.” der.
Dinç şu şekilde aktarıyor : Türk SEM SEO Hizmeti sonrasında web sitenizi orjinal ve yenilikçi bir boyuta taşıyoruz. Web tasarım / programlama ekibi ile direk irtibatı kurup, doğru yönlendirilmesi, On-Page SEO ayarlarının doğru yapılandırılması, içeriklerin Türkçe dil kurallarına uygun olması ve daha önemlisi sektörün en yenilikçi sitesini kuruyoruz. Biz işimizi aşkla yapıyoruz ve çok çalışıyoruz. Bu yüzden sadece kurumsal firmalarla en üst seviye çalışmalara imza atıyoruz.
Türk SEM Dijital Pazarlama Akademisi
Dijital Pazarlama Çalışmaları İle İlgili Önemli Bilgileri Akademi Sayfamızda Paylaşıyoruz.
SEO alanında geliştirmek isteyenler için özel bölüm. Hızlı başlanğıç eğitimi 10 dakika okuma süresiyle SEO’nun temel dinamiklerini ve nereden başlamanız gerektiğine önemle değinmektedir, sonuna kadar mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Google Search Central sayfasını ziyaret edip, sitenizi Search Console‘ye ekleyin. Search Console’de sitenizle ilgili bir çok kritik bilgiye ulaşabileceksiniz. Nereye odaklanmanız gerektiğini daha başarılı keşfedebilirsiniz.
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında bir numaralı sonuç olarak sıralamak için optimize etmeye odaklanan bir pazarlama tekniği olduğuna daha önce değinmiştik. Bir dizi taktik ve araçla, web sitenizi arama motorlarının anlayacağı ve kullanıcılarına göstereceği şekilde düzenleyebilirsiniz.
SEO çalışmasını hem bir sanat hem de bilim gibi hareket eder. SEO bir bilimdir çünkü; şans unsuru içerisinde yoktur. İyiyi ve başarılıyı anlayan bir algoritma vardır ve yapılması gereken alanının en iyi sitesidir. Sanattır çünkü; genellikle en iyi bir şekilde herkesten farklılaşan bir çalışma ister. İşte bu da bir sanattır.
SEO’nun Firmanıza Etkileri
Güçlü bir SEO stratejisi, işletmenizin çevrimiçi varlığına ve genel olarak pazarlama stratejinize bir dizi farklı faydalar sağlayabilir. Bu faydalar aşağıdakileri içerebilir:
Web sitenize yönelik artan görünürlük ve trafik: Web sitenizin sayfaları Google’da ne kadar üst sıralarda yer alırsa o kadar fazla trafik alırsınız.
Geliştirilmiş web sitesi kalitesi: Tam adından da anlaşılacağı gibi web sitenizi Google’ın yüksek standartlarını karşılaması için optimize etmeniz gereken birkaç yol vardır. Bunu yaparak, süreçte web sitenizi geliştireceksiniz. İyi bir web sitesi kurumunuz için iyi bir prestij oluşturacaktır.
Tüketici güveni oluşturur: arama motorlarında üst sıralarda yer alan sitelerin başarılıdır ve iyidir algısı çok yüksektir.
Markanız alanınızda bir otorite olarak kabul görebilir: Tüm bu çalışmalarınızda doğal olarak benzersiz içerikler gereklidir ve bu içeriklerin her biri alanınızda sizi daha başarılı bir noktaya getirir.
Uzun vadeli teknik: SEO biraz daha yavaş, uzun vadeli bir pazarlama stratejisi olabilir, ancak bir kez başladığında ulaştığınız noktaya siz bile şaşırabilirsiniz. SEO çalışmaları fazla mesai üzerine inşa edilen ve daha etkili hale gelen uzun vadeli bir strateji olduğunu da unutmayın.
Arama Motorlarını Anlamak
Arama motoru optimizasyonnu derinlemesine anlatmadan önce size SEO ile ilgili bazı önemli istatistikler paylaşayım :
“Dünya çapında İngilizce olarak, masaüstünde yapılan aramaların %88’i Google’da yapılıyor. Mobil cihazlarda bu rakam % 96’dır . Bing ve Yahoo birlikte, mobil aramaların %1,5’ini ve masaüstü aramaların %8’ini oluşturuyor.” Google’nin tam anlamıyla lider arama motoru olduğu kesin.
Buradaki istatistikten anladığımız diğer arama motorlarında sıralamanın kısmen önemli olabileceğini düşünsekte bu içeriğimizde odak noktamız Google olacaktır.
Peki, arama motorları neyi nasıl sıralayacağına nasıl karar veriyor? Arama motoru botları yeni içerik tespit ettiğinde tarama, dizine ekleme ve sıralama gibi 3 önemli adımı takip eder. Bu adımların ne anlama geldiğini gözden geçirelim.
Tarama
Google’ın “örümceğinin” içeriğinizin neler sunduğunu değerlendirmek için sayfanızı analiz etmesi anlamına gelir. Örümcekler özellikle yeni içeriğe çekilir bu nedenle web sitenizi ve blogunuzu sürekli olarak güncellemeniz önemlidir. Güncel içerik değerli, kendini güncelleyen site ise daha değerlidir.
Bağlantılar tarama için çok önemlidir, çünkü örümcek web sayfanıza bu şekilde keşfedecektir. Dahili bağlantı yapınızı kullanarak web sitenizde gezinir. Blog içeriğinizde her zaman diğer makalelere bağlantı vermek istemenizin ve önemli sayfalarınızın bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Site haritanızı taranması için Google’ye Google Webmaster Console kısmından gönderebilirsiniz.
İndeksleme
Google web sitenizi chromium tabanlı tarayıcısıyla taradıktan sonra dizine ekler. İndeksleme, Google’ın bir web sayfasını anlama ve organize etme yöntemidir. İçerik, resimler, videolar, anahtar kelimeler vb. hakkında bilgi depolar. Tüm bu bilgileri web sayfanızı arama sonuçlarında nasıl sıralayacağını belirlemek için kullanır.
Sıralama
Botlar web sitenizi taradıktan (analiz ettikten) ve dizine ekledikten (bilgi depoladıktan) sonra, birisi arama yaptığında web sitenizi sıralamak için bu bilgileri kullanacaktır.
Ayrıca konum, dil, cihaz, yükleme süreleri, site güvenilirliği, içerik, anahtar kelimeler vb. gibi diğer sıralama faktörlerini de olabildiğince dikkate alır. Arama motorlarının sonuçlarını nasıl sıralamaya karar verdiğini kimse tam olarak bilemez ancak dikkate alınan 100’den fazla farklı faktör olduğu biliniyor.
Yapay zeka gelişimi ile bu kriterlerde değişiklikler olabilir. SEO’nun yapay zeka geleceği içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz.
Tahmin edilen kriterler arasında en önemlisi arama motorları kullanıcının arama amacına göre sıralama yapmak istediğidir. Bu anahtar kelime sayfası ile kullanıcının aramasının amacının eşleştirmenin hayati önemde olduğunu biliyoruz. İlgili kişi “SEO Nedir?” diye aratıyorsa ona SEO’yu şimdi olduğu gibi açıkça / saklamadan anlatmalıyız. Teşekkürler Türk SEM 🙂
Bir SEO Stratejisinin 3 Temel Noktası
SEO stratejinizi yönlendirmenin birçok farklı yolu vardır. Türk SEM’de güçlü bir SEO stratejisi oluşturan 3 temel öğe belirledik: anahtar kelimeler, içerik ve web sitesi optimizasyonu.
Bu üç temel öğeye ve bunları SEO stratejinize nasıl dahil edebileceğinize daha yakından bakalım.
Anahtar Kelimeler
İşletmeniz ve müşterilerinizle alakalı olabilecek olası arama motoru sorgularının tamamıdır. Bunlar, kullanıcıları çekmek için hangi içeriğin oluşturulacağına karar vermenin en kolay yollarından biri olduğu için SEO’nun temel direğidir. SEO’ya ilk başladığınız zaman firmanıza müşteri olabilecek tüm kelime ve kelime öbeklerinin listesini yapmanız gerekir. Türk SEM olarak şahsen bizim ilk işimiz bu kelimeleri belirmektir. Google Ads üzerinde yer alan Keyword Planner işinize yarayabilir.
Anahtar kelimeleri ve ana temaları anlayarak kullanıcıların içeriğinizi ve web sitenizi bulmasına yardımcı olmak için kullanılacak en iyi kelimeleri veya cümleleri bilmiş olacaksınız.
Müşteriyi / Ziyaretçiyi Anlamak
Siteniz üzerinden müşteriniz olan ziyaretçiyi ilk önce tanımalı ve daha sonra anlamalısınız. Ziyaretçilerinizin ne isteyeceğini düşünmeniz site içeriğinizi doğru geliştirmenizi sağlayacaktır.
Uygun anahtar kelime araştırması yapmak için öncelikle olası müşterinizi demografik ve bilişsel tanımlamak sizin 2. adımınız olabilir.
Müşteri potansiyelli ziyaretçinizin ihtiyaçları, ilgi alanları, sıkıntılı noktaları, endişeleri ve ne istediklerini öğrenmek için anketler yapabilirsiniz. Tüm anahtar kelimelerinizde ilgili ziyaretçinizi üzgün / mutlu vb olarak işaretlemeniz onlar için en doğru içeriği ve siteyi sunmanızı kolaylaştıracaktır.
Anahtar Kelime Araştırması
SEMRush, Türk SEM Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçları kullanarak farklı anahtar kelimeleri analiz edebilirsiniz. Potansiyel müşteriniz olabilecek kelime ve kelime gruplarını keşfedebilirsiniz. Anahtar kelime araştırması bir projede müşteriyi tanımladıktan sonraki 2. aşamadır.
Hangi kelime veya kelime öbeklerinin işe yarayacağını belirlemek için anahtar kelimeleri analiz ederken aşağıdaki faktörlere dikkat etmelisiniz.
Anahtar kelime arama miktarı – İlgili arama kelime öbeği ne kadar aratıldığını keşfedin.
Zorluk derecesi – Belirlediğiniz anahtar kelimelerinin rekabetini analiz edin.
Alaka düzeyi – Anahtar kelimeleriniz ürün veya hizmetlerinizle ne kadar alakalı olduğuna bir değer verin.
Kelime
Arama Hacmi
Zorluk
Alaka
Kelime 1
20.000
60
90
Kelime 2
10.000
70
80
Kelime 3
30.000
80
85
Kelime Öncelik Formülümüz
AS X (100 – ZD) X AD AS : Aratılma Sayısı ZD : Zorluk Derecesi AD : Alaka Düzeyi
Kelime 1 : 20.000 X (100 – 60) X 90 = 72M
Burada değer ne kadar yukarıda olursa o kadar çok çalışmaya değer anlamı taşımaktadır.
İçerik
İnsanları web sitenize hangi kelimelerden çekeceğinizi belirledikten sonra o içeriği gerçekten kaliteli şekilde oluşturmalısınız. Bu oluşturacağınız içerik gerçek bir araştırma ürünü olmalıdır.
İçerik
Joe Pulizzi‘nin tanımladığı gibi, içerik pazarlaması “İyi tanımlanmış bir hedef kitlenin dikkatini çekmek ve korumak için, onları gelecekteki müşteriler olmaya yönlendirme sürecidir. Bu süreç amacıyla ilgili ve değerli içerik oluşturmak ve dağıtmak için içerik üretmek gerçek bir pazarlama tekniğidir.“
İçeriğiniz ilgi çekici, değerli ve dikkat çekici değilse SEO çalışmalarınız hiçbir şey yaramaz (diyebilirim). Aralarından seçim yapabileceğiniz sonsuz miktarda içerik formatı var. Genel olarak hedef kitleniz için alakalı ve değerli ancak üretimi sürdürülebilir olan içeriğe bağlı kalın.
Farklı siteler için içinde bulundukları sektörün dinamiklerine bağlı olarak farklı içerik türleri vardır. En iyi içerik içinde bulundukları bulundukları sektöre göre zamandan bağımsız olacak içerik türüdür. Genellikle başarılı bir içerik şunları içerebilir:
Makaleler
İndirilebilir PDF’ler
Podcast’ler
E-kitaplar
Bilgi grafikleri
Videolar
Bültenler
Web Seminerleri
İyi içeriğin genellikle 6 ana özelliği vardır:
Okuması kolay
Özgün
Alakalı
SEO için optimize edin
Metin dışı öğeler içerir
Değerlidir
İçerik ve SEO Arasındaki Muhteşem Uyum
İçeriğiniz ile onu nasıl optimize ettiğiniz arasında bir bağ vardır. Sitenizdeki içerikler sadece markanızı, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtmakla kalmamalı, her zaman kullanıcıya değer sağlamalıdır.
İyi araştırılmamış, yapılandırılmamış ve optimize edilmemişse içerik tek başına kullanıcıları web sitenize çekme konusunda yetersiz kalacaktır. Hem paylaşılma potansiyeline sahip hem de Google’ın kolayca anlayabileceği ilginç bir içeriği nasıl oluşturabileceğinizi düşünmelisiniz.
İçeriğin Teknik Yönü
Başarılı içerik üretmenin yanı sıra, mevcut içeriğinizi korumak, zamana uyarlamak ve optimize etmek de çok önemlidir. Eski içeriklerinizi düzenlerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:
Dahili bağlantı: Eski ve yeni sayfalarınızın bir birine bağlantı vermesi bulunabilirliğini kolaylaştıracaktır.
Yapıtaşı sayfalar ve konu kümeleri: Her sayfa önemlidir, fakat; bir konuyu derinlemesine incelediğiniz yapıtaşı sayfalar daha önemlidir. Bunları güncellemek önem taşır.
Site Dışı SEO: Başarılı içeriklerinizi dış dünyada tanıtarak insanların sitenize ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Site dışı SEO aşağıdakiler gibi birçok içerik oluşturmayı gerektirir:
Bağlantı kurma
Endüstri forumları ve blogları
Sosyal medya
video pazarlama
Konuk bloglama
Geri bağlantılar: Backlink sektörünüzdeki başarılı portallardan sitenize onay almaya benzer.
Konuk bloglama: Farklı portal için içerik üreterek hem kendiniz için hem firmanız için daha yüksek bilinirlikler sağlayacaktır.
Kullanıcı Deneyimi
2001 yılından günümüze kadar SEO danışmanlığı sürecimizde şunu anladık Kullanıcı Deneyimi SEO’da ilk bakmanız gereken kısımdır. Başarılı bir kullanıcı deneyimi sunan web siteleri arama motorlarına ait sonuç sayfalarında daha üst sıralarda olacaktır.
Kullanıcı deneyimi (UX) başarılı olmalı daha başarılı olması gereken süreç ise Müşteri Deneyimi (CX) sürecidir. Her iki sürecinde sorunsuz bir deneyim sunduğundan emin olmalısınız.
Web Sitesi Optimizasyonu
Temel adımları tamamladınız ve sıra artık web sitesinin optimizasyonu sırası geldi.
Web sitesi optimizasyonu, web sayfalarını arama motorları için en iyi şekle getirmeye odaklanıldığı teknik SEO ve siteiçi içi SEO uygulamalarını ifade eden geniş bir terimdir. Buna içeriğin düzgün bir şekilde yapılandırılması, mantıksal düzeni, başlıkları, alternatif metnin kullanılması, mobil cihazlar için optimize edilmesi ve yükleme süreleri gibi bir çok hususu barındırır.
Site içi SEO’nun büyük bir işlevi içerik olsa da, aşağıdakiler gibi teknik yönler de mevcuttur ve çokta önemlidir, bu yönler:
Anahtar kelime stratejisi
URL optimizasyonu
Başlıklar ve meta açıklamalar
Sayfa başlıklarının yapısı
Görüntü optimizasyonu
Mobil uyumlu optimizasyon
Site haritası
Sayfa hızı süresi
Yüksek kaliteli içerik
İçerik optimizasyonu
SEO Diyagram
SEO çalışma alanları arasındaki örüntüyü görselleştirdik. Diyagram olarak 3 adet hazırladığımız SEO Diyagram PDF (328 KB) dosyasına göz atabilirsiniz.
Neler Öğrendik?
Herşeyin başının müşteriyi anlamak olduğunu öğrendik. Projenizde ilk adımınız müşterinizi tanımlamak daha sonra anahtar kelimeleri belirlemek olduğunu öğrendik. Bunun için kendi kullandığım formülü sizlerle paylaştım. 3. olarak öğrendiğimiz siteniz içeriğinde dikkat etmeniz gerekenlerin neler olduğuydu.
Site içi SEO ve Teknik SEO süreçlerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendik. Son olarak dış İnternet’te sitenizin tanıtmanın önemine vurgu yaptık ve öğrendik.
Arkadaşlar buraya kadar okuduğunuz için tebrikler. SEO’ya gerçekten ilginiz varsa kendinize bir site açıp bunu geliştirmek yaparak öğrenme için çok doğru bir hamle olacaktır.
Hem bir SEO Uzmanı hem bir Öğretmen olarak sizlere en güzel şekilde “SEO Nedir” konusunu anlatmaya çalıştım. Umarım başarmışımdır. Eğer ekstra bir notunuz olursa bizlere mesaj olarak göndermeye çekinmeyin.
—
Sorularla SEO Yaklaşımımız
Soru : Türk SEM SEO Stratejisi hangi yeni nesil pazarlama yöntemine dayanmaktadır?
Cevap : SEO Stratejimiz temelleri InBound Marketing temellerine dayanmaktadır.
Soru : SEO Çalışmalarımız Sadece kurumsal müşterilere mi sağlanıyor?
Cevap : Türk SEM kurucularından Tahir Dinç 2004 yılında Open Directory Project editörü oldu. ODP editörü olarak SEO hizmeti ile yanyana anılmak istemedi. Rekabet kurallarına aykırı olacağını düşünerek SEO sektöründen uzak durdu. İlk sitesini 1999 yılında yayınlandı, kendi siteleri içinse 2001 yılından bu yana SEO çalışmaları yaptığını belirtebiliriz.
Cevap : SEO bir kısaltmadır ve Search Engine İngilizce’de Arama Motoru anlamı taşırken, Optimization ise optimize etmek / düzenlemek veya ayarlamak anlamlarına gelir. SEO açılımı arama motoru optimizasyonun İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu hizmeti sağlayan uzmanlara da SEO denmektedir. Türkçemizde yaygın olarak SEO hizmeti sağlayan uzmanlara SEO uzmanı demekteyiz.
İnsanlara gururla bahsedebileceğiniz site oluşturmaya odaklanın.
Tahir Dinç
Sıkça Sorulan Sorular
Local SEO Nedir? Haritalarda Nasıl Önde Gelinir?
Local SEO, Google tarafından bölgesel sonuçların arama sonuçlarında daha ön sıralarda gelmesine yönelik eklentisinden sonra önemli bir hale gelmiştir. İlgili aratmayı yapan kullanıcı kendisine yakın olan işletmelere daha ön sıralarda görebilmektedir.
Peki? Bu sıralamalar için ne yapmalıyız? Firmanız Google Benim İşletmem kısmında kayıtlı olmalıdır. Burada işletmeniz hangi lokasyonlarda hizmet veriyorsa kayıt etmelisiniz. Şunu unutmayın doğru bilgi her zaman kazandırır. Bizim SEO çalışmalarındaki önceliğimiz İnsanlara faydalı olmaktır.
Bölgesel SEO veya Yerel SEO
Bölgesel SEO (Yerel SEO), Local SEO’nun Türkçe yazılış biçimidir. Yayın olarak her ikisi de kullanılmaktadır. Haritalar kısmına kayıt ettiğiniz işletmenin güncel bilgilerine devamlı öncelik vermeli ve firmanızla ilgili bildirileri paylaşmalısınız. İlgili Benim İşletmem kısmını aktif kullanmaya özen gösterin.
Aratılan kelime çeşitli kaynaklar baz alınarak Google tarafından kullanıcı niyeti ölçümlemesiyle harita sonuçlarına yer vermektedir. Google ilgili kelimenin aratılmasında kullanıcının yerel firma arattığını düşünüyorsa harita verilerinden yararlanır. Burada sıralama değerlendirmesi içerisine Local SEO Çalışması devreye girmektedir. Firmanızın geleceği için Local olarak Arama Motoru Optimizasyon çalışmasına önem vermenizi tavsiye ederiz.
SEO Hangi Kelimelerin Kısaltılması?
S – Search E – Engine O – Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO Tarihi içeriğimizde SEO kelimesinin icadı ve eş anlamlı doğuşunu anlatmıştık. Kelimenin ilk doğuşundan günümüze sunan tarihçesini sitemiz üzerinden okuyabilirsiniz.
SEO Kelimesinin yaygın kullanılan 2. anlamı ise SEO yapan kişiye de SEO denmesi olmuştur. Yani bir meslek dalının genel ismi olarak kullanılmıştır. Türkçe ‘de yaygın olarak “SEO Uzmanı” ifadesi yer almaktadır.
Dipnot : SEO Kelimesi İrlandaca dilinde “Bu” anlamı taşımaktadır.
SEO ve Outbound Pazarlama Entegrasyonu
Web siteleri için gerçekleştirmekte olduğumuz proje yönetimi çalışmaları neredeyse tüm girdilerden etkilenmektedir. Olumlu / olumsuz tüm girdilerin SEO çalışmalarına bir etkisi mevcuttur. Geleneksel reklam modellerini uygulayan müşterilerimizde SEO sürecinde bazı çalışmalarımızı kolaylaştıracak etkiler gerçekleştirmekteyiz.
Tavsiye Niteliği Taşımaktadır : Geleneksel reklam modelleri bunlar TV, Gazete ve Dış mekan reklamları üzerinde yapacağımız bildiriler tavsiye niteliği taşımaktadır.
SEO Uzmanlığı İş Başvuruları Nasıl Yapılır?
Ajansımız firmalarla 2 farklı şekilde çalışmaktadır. Türk SEM uzman ekibi bazı durumlarda anlaşmalı firma içerisinde bulunur, Türk SEM personeli olarak anlaşmalı firma kadrosunda yer alır.
Burada “sektör + seo uzmanlık bilgisi” olan SEO uzmanları yani Niş alanda ilerlemiş SEO uzmanlarına dönem dönem ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda bizimle çalışmak arzusundaysanız İnsan Kaynakları sayfamıza göz atabilir ve kadromuz içerisinde yer almak için başvuru yapabilirsiniz.
Türk SEM Genel Merkezi Neresidir?
Türk SEM, İstanbul / Çekmeköy‘de hizmet vermektedir. Ekibimiz Türkiye’nin her yerine yolculuk yapabilmektedir. Ana hizmet alanımızın turizm olmasından dolayı seyahat bizim için daimi bir süreçtir.
İstanbul haricinde Türkiye’nin bir çok farklı noktasında anlaşmalı web tasarım ofisleri bulunmaktadır. İlgili ofisler aracılığıyla Türk SEM hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Google Ads & SEO Entegre Çalışması Hakkında
ARGEekibimiz bu konuda çok önemli tavsiyelerde bulunmaktadır. Tüm müşterilerimiz için her ay belli bir miktar ilgili SEO bütcesindenGoogle Adsreklamı vermekteyiz. Bu bizim ürün veya hizmetlerimizle ilgili kullanıcıya ulaşmamızı sağlamaktadır.
Yüksek seviye Google Ads reklamı vermek istiyorsanız yeni müşterilerimiz için2500 TLkupon tanımlanmaktadır.
InBound Marketing Esasları Nelerdir?
Temel Çalışma PrensiplerimizdenInBound Marketing Hakkında Kısa Bilgi
SEO süreç isteyen sistemler bütünüdür. InBound Marketing esasları bundan 3 yıl önce en geçerli esaslar olsa da Türk SEM olarak günümüze en uygun haline getirerek firmalarımız için kullanmaktayız.
Bu konuda ki görüşlerimizi InBound Marketing sayfasında kaleme aldık.
Kısaca SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization kısaltıması olup, arama motorları optimizasyonu denir. Google başta olmak üzere arama motorlarının çalışma prensiplerine dikkat ederek web sitesi tasarlama süreçleridir. Teknik bilgi gerektirmektedir ve suistimal edici durumlarda rahatsız edici sonuçlar doğurabilir.
Bir SEO çalışması 3 temel üzerine kurulur. Bunlar; Teknik SEO, Site İçi SEO ve Site Dışı SEO’dur.
Türk SEM olarak en minimize de risk alarak Güçlü SEO Metodoloji mantığını tüm müşterilerimizde uygulamaktayız. Asla her hangi bir riski göze almayız.
En basit haliyle SEO’nun açıklaması bu kadardır. Detaylı açıklamasını ve nasıl yapıldığını öğrenmek için Turksem.com/seo sayfamızdan kontrol edebilirsiniz.
Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Türk SEM SEO sayfamızla ilgili deneyiminizi lütfen bizi değerlendirin kısmından oylayın. Geri dönüşleriniz bizim için çok değerli.